Zrazy a wolowe

Czy zapewne stanowić trochę lepszego w własnym domu, niż świeży, jednocześnie mocny i jedzący kotlet schabowy usmażony na nagroda i cieniutko potłuczony? Aby schabowy miał idealną strukturę, musi być odpowiednio roztłuczony - na tyle, by mięso broniło się delikatne, i po przysmażeniu kruche, a dodatkowo nie tak dużo, by kotlet nie był zbyt długi, inaczej podzieje na soczystości. Również w wypadku bitek wołowych potrzebujemy pokroić mięso w właściwej grubości plasterki, a wtedy tłuc je tłuczkiem do ciała, by kupiło odpowiednią grubość i strukturę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w dodatku z lekkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam swój tłuczek do ciała, jakim będziemy potrafili sam skontrolować jakość ubijanych kotletów. A przy znaczniejszej miary kotletów, na przykład dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, albo gdy używamy do nich mięso nieco niższej jakości, na przykład karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie również wtedy, gdy przyrządzamy kotlety w sklepach żywienia zbiorowego, lub na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością sprzedaje się tłuczenie kotletów ręcznie, ponieważ można łatwo opaść z chęci, ponadto tłuczek do ciała jako urządzenie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na tak takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Dlatego też, jeśli chcemy rozbijać mięso na kotlety często, w znaczącej sumie, czy z zdrowego mięsa, oszczędźmy sobie sił i zainwestujmy w specjalistyczne urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest łatwo łatwa w obsłudze - wystarczy włożyć do niej kawałek mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, i pozostałym otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na wszystkiej grubości mięsa. Jeśli chce nam, by całe nasze steki były podzielone równomiernie, szybko i szybko, wtedy nie posiada korzystniejszego wyjścia, kiedy właśnie kotleciarka do użytku domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie jest ostatnie taki duży koszt - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem popularnym w obsłudze, w zajęciu w czystości, natomiast nie przesadnie kosztownym, kiedy mogłoby się zdawać.