Wyposazenie sklepow dabrowa gornicza

Aby zacząć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, meble oraz urządzenia są obowiązujące w magazynie z owocami mięsnymi?

 

Przede każdym powinien zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w jakich przechowuje się i wydaje produkty mięsne do sprzedaży. Istnieje wiele sposobów chłodni, które sprawdzą się w handlu: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Także jest z urządzeniami mrożącymi, w jakich zachowuje się mięso – wśród nich zapisuje się witryny, zamrażarki, wyspy czy też szafy mroźnicze. Dobrym pomysłem, zwłaszcza w krótszych placówkach, jest kup lodówko-zamrażarek, pełniących funkcję magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto przechowywać nie tylko w magazynie, ale oraz w podręcznej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Stawia się ją pod wystawą, dzięki czemu właściwie można uzupełniać materiał na półkach ekspozycyjnych. Niezbędna jest wyjątkowo lada ekspediencka, na której kręci się i ładuje towar. W popularniejszych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo konieczne jest korzystanie pomieszczenia chłodniczego ze stałą, odpowiednio niską temperaturą, będącego do składowania towaru.

Pozostały sprzęt niezbędny w biznesie mięsnym to wartość, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna być dostatecznie wielki i ważny wyświetlacz, tak żeby zarówno sprzedawca, kiedy i użytkownik mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem wskazany jest do krojenia mięsa z kością. Także jest z nożami do cięcia mięsa, więcej nie warto na nich oszczędzać. Z serii dobra krajalnica powinna posiadać regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic zrobione są z chromowanej stali węglowej albo stali nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto przydatne jest urządzenie się w wilka do mięsa, człowieka do prowadzenia mięsa na wymaganie klienta. Choć nie stanowi to poważny element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych konieczna istnieje również kasa fiskalna, środki dezynfekujące, myjące i owadobójcze, pojemniki do magazynowania produktu i dodatkowe meble sklepowe. Niezbędne istnieje same zainstalowanie klimatyzacji, która wskazana stanowi w utrzymaniu optymalnej temperatury w klasy sprzedaży – szczególnie latem. Ważne jest ponad oświetlenie, które może znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor ciał i wędlin otrzymujących się na ekspozycji.