Urzadzenia do pakowania w folie termokurczliwa

Próżniowe pakowanie żywności jest najpiękniejszym systemem na zapewnienie jej przed zepsuciem. Z tej drogi korzystają, zarówno, producenci, jak i gospodarstwa domowe. Można dać urządzenia do pakowania próżniowego, takie jak pakowarki próżniowe, które szczelnie zamykają artykuły w woreczku foliowym, albo w zbiorniku do tego danym. Dania te są zgrzewy na ściany worka, jednocześnie usuwając powietrze z wnętrza opakowania.

Forum kadrowe

Tak zapakowane artykuły żywnościowe, np. nabiał, mięso, wędliny, ryby, czy produkty garmażeryjne, mogą stanowić kilkakrotnie dłużej przechowywane, zachowując przy tym szczególną wilgotność, konsystencję, gust i aromat, i tymczasem są zabezpieczone przed przedostaniem się do wnętrza opakowania powietrza, bakterii, czy pleśni. Ze powodu na system działania, można wyodrębnić dwa sposoby pakowarek: komorową i bezkomorową (listwową). Pakowarka komorowa, to danie, w jakiego wnętrzu plasuje się worek wraz z produktem. Jej dużą zaletą jest regulowanie długości czasu odsysania powietrza, dzięki czemu kupuje się powtarzalność procesu pakowania, też możliwość regulacji poziomu podciśnienia, co stanowi znaczące przy pakowaniu delikatnych produktów. Zaletą jest także możliwość użycia w procesie produkcji, znacznie tanich worków typu PA/PE, co dużo ogranicza koszty. Pakowarki komorowe, mogą posiadać następujące funkcje, np. wypełniania opakowania gazem. Na placu stanowi szeroki wybór pakowarek komorowych, co umożliwia na jej właściwi dobór, uzależniony od ilości pakowanych produktów, ich rodzajów, oraz wielkości. Dedykowane są, przede wszystkim, dla przetwórstwa spożywczego, gastronomii, oraz handlu. W pakowarkach bezkomorowych, worek z umieszczonym wewnątrz produktem, uważa się na zewnątrz, i do zabiegu, na listwę zgrzewającą, ubiera się koniec worka i dociska pokrywą. Do takiego pakowania używa się worków, lub folii tzw. moletowanych, które dzięki tłoczonej strukturze, umożliwiają odessanie powietrza. Pakowarki listwowe zezwalają na pakowanie artykułów o oryginalnych kształtach, np. bardzo długa kiełbasa. Cechą jest jeszcze dużo niższy koszt zakupu niż pakowarek komorowych, natomiast wadą niższa wydajność oraz doskonalsze koszty eksploatacji, poprzez stosowanie droższych opakowań. Dane są specjalnie dla małej gastronomii i gospodarstw domowych.