Reczna maszynka do miesa lodz

Wilk do ciała więc nic nowego jak maszyna, będąca do rozdrobnienia i prowadzenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które wywoływane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje użycie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego mięsa jest niewyobrażalnie silniejsza niż w gospodarstwie domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do ciała muszą płacić zapotrzebowaniom przetwórcy.

Szeroki asortyment wilków na rynku pozwala na wybór odpowiedniego urządzenia na potrzeby placówki, dzięki obecnemu termin na stworzenie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na minutę) i nie wymaga ogromnego wydatku wysiłku fizycznego. Wilki mają formę prostą, elementy można łatwo zdemontować, co zdecydowanie ułatwia obsługę, proces czyszczenia i utrzymanie czystości, działa na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie dania ze byliśmy nierdzewnej lub stopów aluminium, doskonała klasa wykonania decyduje o wielkiej odporności maszyny. Jak każde urządzenia brane w sektorze spożywczym, wilki muszą spełniać warunki CE bezpieczeństwa i higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia składa się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do systemu tnącego. Zespół tnący wtłacza mięso w oczka siatki, a wtedy ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest dodawane z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i poddawane dalszym procesom obróbki, w relacje od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W zależności od rodzaju mięsa podaje się siatki o nowej średnicy oczek oraz noży. Wilki można zaopatrzyć w nowe akcesoria, które zapewnią np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To wielkie urządzenie, wygodne w niewygórowanych cenach, brane w pozycjach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie jest na taką różnicę gdy w znaczących zakładach przetwórczych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów i zagranicznych ulepszaczy.