Produkcja czekolady warminsko mazurskie

Czekolada stanowi drinku spośród najbardziej oczywistych przysmaków. Znajduje różnorakie użycia w kuchni, rzuca się ją w moc wersjach. W mało każdym sklepie można dostać wyroby czekoladowe w przeróżnych postaciach. Znana jest jednocześnie czekolada mleczna kiedy i gorzka. Produkcja czekolady jest procesem dość skomplikowanym. Pierwszym odcinkiem jej produkowania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest zależne obróbce termicznej, podczas której przyjmuje się je bakterii. Następnym krokiem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, i w sukcesu tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie elementy są odpowiednio dozowane, w współzależności z tego jaki materiał wybiera się uzyskać. Miazga jest mielona znacznie w procesie automatycznym. Po pokonaniu tych procesów ma ona stronę sypką, którą wymienia się prószem. Jest on wywoływany procesom konszowania. Do prac czekolady potrzebne jest używanie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej grane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do głównego etapu realizacji czekolady bierze się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania rozgrywają się również na gorąco kiedy i na mokro. Proces konszowania na gorąco jest istotnym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji podejmuje się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego uwagą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najniższych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i wyjątkowy połysk.