Hurtownia miesa bydgoszcz

Na obszarze Polski funkcjonuje duża ilość hurtowni mięsa bawiących się produkcją tudzież sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami urządzonymi w chłodnie, co umożliwia dostarczanie świeżego artykułu w pewne miejsce kraju. Mięso to różnymi słowy stosowane do użytkowania zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z przylegającymi do nich tkankami oraz niektóre narządy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa cechuje się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w końcach konsumpcyjnych, będących efektem chowu lub polowania w otoczeniu naturalnym.

Mięso rzadko jest spożywane na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, ale najczęściej jest wykorzystywane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują dużą gamę produktów produkowanych często z mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści z żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na białe oraz czerwone, jednak podział ten nie nie jest zespolony z kolorem, tylko zwraca się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z zmianie mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Świadczone przez hurtownie mięsa produkty pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa zawiera mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w żywym organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca bądź nawet zawał. Mięso jest ewidentnie najlepszym źródłem pełnowartościowego białka oraz ma wszystkie niezbędne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce powstające z hurtowni mięsa są również doskonałym źródłem żelaza w normalnej diecie, które jest wysoce lepiej przyswajalne niż jakiekolwiek żelazo pochodzenia roślinnego.