Drukarka fiskalna urzad skarbowy

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami ten produkt jest dla Ciebie. Od 2015 roku każda osoba wykonująca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma obowiązek rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wielkości swoich obrotów.

http://erp.polkas.pl/program-do-zarzadzania-firma-za-pomoca-systemu-erp/

W pracy w lokalach gastronomicznych możemy spotkać dwa pierwsze typy urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, którą należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, bo nie stanowi ona nawet własnej klawiatury. To kolejne rozwiązanie adresowane stanowi w licznych restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zwykle nie są programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna stanowić kilka ważnych cech, odróżniających ją z zwykłej kasy finansowej i poprawiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona wytrzymałość na pokrycie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i niską obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla mężczyznę jaki z niecierpliwością czeka przy stole na domowe rozliczenie. Dodatkowym plusem istnieje okazję zapisu elektronicznej kopii paragonu, zezwalająca na zapisywanie wydruków np. na umowie pamięci, co ułatwia ich chronienie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna pamiętać optymalne wymiary, zezwalające na jej swobodne przechodzenie na ladzie czy przy stołach oraz przenoszenie po wszystkim lokalu, a i światły i średni design. Oprogramowanie gastronomiczne pozwoli na prawdziwe monitorowanie sprzedaży i szczegółowe rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej jest dla wielu rozpoczynających działalność drink z większych nakładów, dlatego warto wspomnieć, że przy zastosowaniu kilku warunków można zorganizować na ten kierunek ulgę, sięgającą nawet 90% ceny kasy. Warto też dobrze wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, żebym mieć szansa jej przetestowania oraz przeszkolenia pracowników z prawd jej używania i współpracy z planami do obsługi punktów restauracyjnych.